Gør denne side til din startside
 
Dit fagregister

Køb bolig |  Lej bolig |  Lej bil |  Golf |  Flytider |  Nyhedsbrev |  Sitemap |  Annoncér

   

 

Områder

Site guide: Forside > Sport Fritid > Sejlads > Vind og vejr >  
i

  Forside

  Costa del Sol

  Mallorca

  Costa Brava

  Costa Blanca

  Kanariske øer

  Madrid

  Barcelona

ii

Ferieboliger

i

  Sommerhus i Spanien

  Ferielejlighed Spanien

  Luksusvilla Spanien

  Luksuslejligheder

  Hus på landet Spanien

  Golflejlighed i Spanien

  Vandrehjem Spanien

  Familieferie Spanien

  Billig feriebolig

  Storbyferie Spanien

  Handicap boliger

  Seværdigheder

  Skiferie Spanien

ii

Turist info

i

  Mad Vin

  Sport Fritid

  Sprogguide

  Turistinformation

ii

Generel Info

i

  Bil Motorkøretøjer

  Bolig

  Edb Tele Media

  Finans Forsikring

  Historie

  Husdyr

  Internet

  Jura

  Kultur

  Politik

  Spanien Generelt

  Sundhed Sygdom

  Underholdning

  Undervisning


  

ii

Nyheder

i

  Danske

  Spanske

  Øvrige Udland

  Finans

  Vejret Danmark

  Vejret Spanien

 vejret lige nu!
i

Medier

i

  Radio & TV

  Ugeblade & Magasiner

  Internet

i

Link service

i

  Bolig

  Erhverv

  Historie

  Rejser

  Samfund

  Sport & Fritid

  Turisme

  Diverse


    Søg på Internettet
  
  

  

i


Annonce
Boliger til salg i Malaga ved dansk ejendomsmægler. Klik her: www.bolig-spanien.dk
Lej bolig i Spanien 2400 boliger at vælge fra. Klik her: www.feriebolig-spanien.dk

Vind og vejr i Spanien

Information om Vind og vejr i Spanien. En række nøgleord: havne og -afgifter, vind og vejr..

Vejret ved det vestlige middelhav, bliver påvirket af mange forskellige systemer. Det er meget uforudsigeligt, hurtigt til at skifte og tit er det sådan, at tager man bare et lille stykke væk, kan vejret være meget anderledes.
Vinden

De forskellige vinde ved middelhavet, har fået tildelt hver deres betegnelse, afhængig af hvor vinden kommer fra.
Nordvesten vinden kaldes for tramontana. Vinden er en stærk, tør og om vinteren en meget kold vind, som kan være farlig. Den kommer fra Golfo de León eller fra Golfo de Génova, hvorefter den går ind over Frankrig. Vinden er knap så stærk nord for Barcelona og ved Islas Baleares, men derimod meget kraftig ved det nordlige Costa Brava.
Det som gør at vinden kan være farlig er, at den kan komme lige pludselig og være utrolig stærk indenfor et kvarter, selv på en stille og rolig sommerdag, uden nogen som helst form for varsel.  Det man kan holde øje med, for at komme vinden lidt i forkøbet, er en klar himmel, nogen gange med cigarformede skyer, en tør luft og et stabilt stigende barometer. Lidt mere sikkert vil det måske være, at holde sig orienteret via radioen, hvor Marseille (på fransk) og Monaco (på fransk og engelsk) er de bedste at satse på.
Tramontanaen blæser normalt omkring tre dage af gangen, men kan også sagtens vare en uge eller længere. Om vinteren er tramontanaen der en tredjedel af tiden, og kan nå helt op til 50 knop eller mere. Om sommeren er vinden hverken ligeså stærk eller ligeså ofte forekommende.
Vesten vinden kaldes for vendaval. Vinden kommer gennem Spanien eller også fra det sydlige Frankrig, hvorefter den går ned over Gibraltar og den spanske sydlige kyst. Selvom det er mest almindeligt at vinden blæser i disse områder, er det enkelte gange sket, at også den nordøstlige del af Spanien får besøg af vendavalen.
Vinden varer som regel ikke særlig længe og er stærkest i perioden fra sent i efteråret til først på  foråret.
Østen vinden kaldes for levante. Denne vind kommer fra Islas Baleares og det nordlige af Afrikas kyst, hvorefter den går indover Gibraltar til Valencia og videre.
Levante kan kendes på at det er en kold damplignende luft, dårlig sigtbarhed og lavt hængende skyer omkring bjergene. I efteråret og foråret kan der forekomme meget kraftigere regnbyger end om sommeren.  Levante vinden varer som regel i tre eller fire dage.
Den sydlige vind kaldes for Sirocco. Denne varme vind, kommer fra Nordafrikas østlige eller sydlige kyst. Når vinden når til Spanien er den meget tør og meget ubehagelig. Hvis vinden er meget stærk, har den som regel en del støv med sig, og skulle det begynde at regne, får vandet en rød eller brunlig farve, og støvet vil sætte sig som en slags cement.
Vinden viser sig mest om sommeren, og varer sjælden mere end en eller to dage.

Regn

De mest regnfulde årstider er efteråret og vinteren.
Jo længere nordpå man kommer jo mindre regn falder der, for eksempel falder der i Gibraltar omkring 760 mm om året, mens der i Barcelona kun falder 560 mm regn om året.
I sommer månederne er det meget sjældent at det regner, men Costa Brava får dog alligevel altid omkring 25 mm regn om sommeren. Når det en sjælden gang begynder at regne, er det som regel meget kraftigt, men til gengæld varer det ikke længere end en eller to timer.
Tordenvejr
Tordenvejr er mest almindeligt i efteråret, og viser sig som regel op til fire eller fem gange om måneden.
Sne
Sne på selve Solkysten er meget sjældent og sker så at sige næsten aldrig. Til gengæld sner det på de høje bjerge og sneen på Sierra Nevada er til at se, ude fra havet.
Temperatur
Den gennemsnitlige vinter temperatur på Gibraltar ligger på 10-15 grader, hvor den efter Marts begynder at stige, for til sidst at ligge på en 20-29 grader i juli og august. Temperaturen kan dog meget nemt komme op over de 30 grader, om eftermiddagen i disse måneder.
I Barcelona ligger temperaturen på omkring det samme, bortset fra at vinter gennemsnittet er lidt lavere på 6-13 grader.

Fart

Alle havne har en fart grænse på som regel 3 knop, og ved 100 m til kysten er fart grænsen på 5 knop.
Priser
Priserne på alle havnene og marinaerne, skifter fra sæson til sæson og fra år til år. Juli og august bliver normalt set på som høj sæsonen, mens maj, juni og september er middel sæsonen. I høj sæsonen er priserne som regel steget til det dobbelte, og nogle steder endda til det tredobbelte. Det kan enkelte steder betale sig, at lave en lang sigtet kontrakt, hvorefter man får op til en tredjedel rabat om dagen. Det er forskelligt fra marina til marina, hvad der er inkluderet i prisen og ud fra deres information er det ikke altid muligt at se, hvad man betaler for, og hvad man ikke betaler for.
Når man skal gøre klar til en tur til Spanien, er der visse ting man skal huske. De fleste har man sikkert allerede, men nedenstående ting, vil være specielt nødvendige:
Forberedelser
Radio udstyr er nødvendigt for at kunne orientere sig omkring varsler ved vejret og andre varsler fra kystens radio station. Alle kyst radio stationer sender på SSB.
Ventilation har de fleste moderne skibe, men på de ældre modeller vil det være en fordel, hvis man fik lavet lidt om, så ventilationen bliver bedre, og frisk luft kan komme rundt.
Køleskab eller is-boks har de fleste skibe også allerede. Har man et køleskab, men hvor elektriciteten ikke er stabil nok til at holde tingene kolde, kan man placere is inden i, for at hjælpe kulden lidt.
En dæk bruser er praktisk, hvis man ikke har et brusebad installeret i skibet. Dæk bruseren er en vandtæt pose, som man fylder med vand og ligger ud i solen, så det kan blive varmet op. Bruseren kan hænges op og en lille ventil kan åbnes, så har man et udendørs bad.
Et myggenet vil gøre underværker når man om aftenen lægger sig til at sove. Nogle foretrækker dog at smøre sig ind i mygge olie eller andre insekt-bekæmpe midler.
Når det kommer til en selv og hele bådens besætning, er der også visse ting man skal huske. For det første, når det gælder tøj, skal man huske at solen om sommeren er meget skarpere ude på havet end på land, da solens stråler bliver reflekteret. Derfor er det vigtigt at man ikke bare går rundt i bar mave, men tager en T-shirt på, og helst også nogle sko, så fødderne ikke bliver forbrændt.
Om vinteren kan det godt være temmelig kold og blæse meget, så her skal man huske at have tøj med til lejligheden.
Hvis man tager noget specielt medicin, skal man tage nok med hjemmefra, så man ikke løber tør i løbet af sin rejse. Medicin kan dog sagtens købes i Spanien, men det er ikke altid at det hedder det samme, og så er medicinen generelt dyrere. Bliver man syg dernede, kan man besøge en engelsk-talende læge, som man kan blive henvist til af et apotek, marina personalet, turistkontoret eller politiet.

 

  Udskriv artiklen



 Søg på zapin 

Til toppen

 

 

 
Find det i Fagregisteret!!       

 

© Copyright 2000 zapIN

site guide  |

Privacy statement   |

Legal disclaimer